maandag 30 maart 2009

Contrast (2007)

Gemaakt voor Boek en Band. Bij het horen van het thema 'Contrast' waren mijn gedachten gelijk bij een kerkganger die heel vroom in de kerk in zijn gezangenboekje zit te kijken, maar waar geen bijbelteksten maar (blote) vrouwen in staan. De teksten die ik erbij gezocht heb gaan over schoonheid, de liefde, erotiek en elementen uit het leven van de vrouw.
Ik heb het boekje zelf gebonden met katernen van kopieën van een artikel over de rol van p...oficatie van de samenleving (ik wil geen ongewenste bezoekers...), de band is van zwartgeverfd grijsbord dat ik daarna behandelde met bijenwas.
Oud (2006)

Dit is het eerste boek dat ik maakte voor de boekbindclub Boek en Band. Het thema was 'Oud'. Mijn uitgangspunt was de damestas van mijn oma waar van alles in zat. Als pagina'vullers' gebruikte ik uitvergrote markante koppen van oude mensen en vulde de bladzijden verder in met elementen van 'oud-zijn': Wijsheid hebben of nog steeds een flierefluiter zijn, de klok steeds harder horen tikken, het gevoel hebben dat je niet meer meetelt als je oud bent en leven van herinneringen.

Body Beautiful

De basis is een bestaand boek met lichtgekleurde afbeeldingen in verschillende formaten in groen- en paarstinten. Sommige pagina's heb ik eruit gehaald en andere waren de ondergrond voor mijn werk. De inhoud gaat over 'het lichaam', letterlijk hoe het eruitziet, maar ook wat onze ideeën zijn over schoonheid en wat we met dat lichaam voelen. Body Beautiful heb ik gemaakt in 2006.
Atlas van de emotie

Ik had een oud boek met prachtige atlaspagina's erin en daar wilde ik wat mee doen. Ik maakte er een leporello van en begon voorzichtig met het vullen van wat bladzijden en langzamerhand kwam ik erachter dat er een lijn in zat: het ging over emoties. Vanaf toen begon ik de pagina's bewuster verder aan te vullen. Zo ontstond Atlas van de emotie (2005).

Schiermonnikoog-boek

Hier is het allemaal mee begonnen: mijn Schiermonnikoog-'dagboek' uit 2005. Ik zat toen een midweek alleen in een huisje vlakbij de zee. Het doel van dat weekje was dat ik me volledig kon overgeven aan de creatieve driften die ik had, maar waar ik door de beslommeringen en verplichtingen thuis niet aan toe kwam. Via de site van Amazon had ik de boeken van Lynne Perrella leren kennen en daar was ik zeer van onder de indruk. Dat wilde ik ook. En dat is nog steeds wat ik wil, zo vrij werken. Maar goed, dit boek was een begin. Door deze manier van werken komt alles samen wat ik leuk vind: collages maken, schilderen, stempelen, verschillende (waardeloze) materialen en teksten gebruiken. En gevoelens uiten... Door het toeval kunnen soms de prachtigste dingen ontstaan.
De basis is een grote letterboek met versjes van Toon Hermans. Ik heb er heel veel pagina's uitgehaald, maar sommige teksten heb ik juist als uitgangspunt genomen.